Webinár felvétel - jan. 28-ig elérhető

Nap
Óra
Perc
Mp

3 tény a gyerekpóráz használatáról amit kevesen tudnak

Mint gyereknevelési specialista, nem hagyhatom figyelmen kívül a gyerekpóráz körüli vitát és annak nevelési nézőpontjait.

Használata a szülők és nevelők körében évtizedek óta vita tárgya, ahol különböző nézőpontok ütköznek a gyermekbiztonság, szabadság és a nevelési elvek terén.

Pártolói szerint ez a megoldás segít megőrizni a gyermek biztonságát nyilvános helyeken, különösen zsúfolt, forgalmas területeken.

Azt vallják, hogy:

 • A póráz használata megakadályozza, hogy a gyermek elszaladjon vagy eltűnjön a tömegben.
 • A szülők kézben tartják a helyzetet, csökkentve a veszélyes helyzetek kockázatát.
 • A szülők nyugodtabbak, tudva, hogy gyermekük biztonságban van.

Személy szerint úgy gondolom, hogy nagyon egyoldalú megközelítéssel “győzik” meg magukat a szülők, hogy szükséges a használata. Leginkább csak azt nézik, hogy nekik jó legyen, és az “ő nyugalmuk” rendben legyen. Igazolva ezt azzal, hogy inkább ráteszik, mint a gyereket ápolják egy baleset miatt.

Én a gyerek nézőpontjából vizsgálom meg ezt a dolgot és azt gondolom, hogy a póráz:

 1. Korlátozza a gyermek mozgását és kíváncsiságát
 2. Akadályozza a gyermek önállóságának és döntéshozó képességének fejlődését
 3. A gyermek úgy érzi, nem bíznak benne, ami csökkentheti az önbizalmát
 4. Nem fejlődik a gyerek problémamegoldó képessége, hiszen idomítva van a póráz által

A gyerekpóráz egy fizikai eszköz a gyermek biztonságának megőrzésére, de a bizalom és a kommunikáció mentális és érzelmi eszközök…

…amelyek segítenek a gyermeknek megtanulni, hogyan védje meg magát, és hogyan döntsön helyesen.

Ezek az eszközök hosszú távú befektetések a gyermek önállóságába és önbizalmába, amelyek meghaladják a gyerekpóráz által nyújtott rövid távú megoldásokat.

Hangsúlyozom, hogy a bizalom és kommunikáció építése nemcsak a gyermek biztonságát segíti elő, hanem erősíti a szülő és gyermek közötti kapcsolatot is. De szülőként is megnyugodhatunk, ha meg tudjuk figyelni, hogy a gyermekünk önállóan megold közlekedési helyzeteket. Bizonyosságot szerezhetünk, hogy elvégeztük a szülői feladatokat.

Ezek a szellemi nevelési eszközök lehetővé teszik számunkra, hogy támogassuk a gyerekeinket abban, hogy felelősségteljes, önálló döntéseket hozzanak, ami hosszútávon sokkal értékesebb, mint bármilyen fizikai biztonsági eszköz.

A gyereknevelésnek nem arról kell szólnia, hogy szigorú szabályokkal és gyerekpórázzal irányítjuk a gyerekeket, hanem arról, hogy szeretettel, türelemmel és egy kis kreativitással vezetjük őket a világban.

Érdemes megnézned ezt a tanító videót, ha félsz a gyerekkel közlekedni, aminek a témája: Hogyan fogja meg a gyerek a kezedet az utcán erőszak nélkül?Játékos közlekedési szituációk szimulációja otthon

Amikor a gyerekekkel a közlekedési szabályokról beszélünk, sokszor érzem, hogy egy kis játékosság és kreativitás csodákat tehet. A játékos közlekedési szituációk szimulációja otthon egy szuper módszer, hogy a gyerekek játékosan, mégis hatékonyan tanuljanak meg biztonságosan közlekedni.

Miért a játékos tanulás?

A gyerekek imádnak játszani, és ha tanulás közben is játszhatnak, sokkal jobban megmarad bennük az információ. Hiszem, hogy a játék nem csak szórakozás, hanem egy fantasztikus tanítási eszköz is. Íme, miért jó ez:

 1. Szórakoztató és érdekes: A gyerekek élvezik, így jobban odafigyelnek.
 2. Gyakorlatias: Valódi helyzeteket szimulálva könnyebb megérteniük a szabályokat.
 3. Interaktív: Aktívan részt vesznek a tanulási folyamatban.

Az interaktív játékok segítenek a gyerekeknek megtanulni a közlekedési szabályokat egy élvezetes és emlékezetes módon. Ezek a módszerek sokkal hatékonyabbak, mint a gyerekpóráz. Íme néhány ok:

 • A gyerekek jobban figyelnek, ha érdekes a tananyag
 • A játékok segítségével a gyerekek gyakorlati tapasztalatokat szereznek
 • Az interaktív játékok ösztönzik a gyerekek kreatív és problémamegoldó képességeit
 • Kialakul a szülő-gyerek között egy különleges kapcsolat, amit az egyetértések alakítanak ki

A gyerekpóráz helyett az interaktív játékok és gyakorlatok használata sokkal inkább ösztönzi a gyerekeket a biztonságos közlekedési szokások elsajátítására.

A póráz lehet egy biztonsági eszköz a szülőnek, de nem tanítja meg a gyerekeket arra, hogyan viselkedjenek a való életben, ahol a döntéseiknek következményei vannak.

Az interaktív játékokkal és gyakorlatokkal a gyerekek megtanulják felismerni a veszélyes helyzeteket, és megtanulják, hogyan cselekedjenek megfelelően. Ez egy sokkal tartósabb és hatékonyabb módszer a gyermek biztonságának biztosítására.

Hogyan csináljuk?

Néhány ötlet, hogyan alakítsuk át a nappalit egy játékos tanulóterületté:

 • Mini utca: Használjunk játékokat, mint plüssállatokat, kisautókat, hogy utcai jeleneteket játsszunk el.
 • Közlekedési társasjátékok: Alkalmazzunk olyan társasjátékokat, amelyek a közlekedési szabályokra összpontosítanak.
 • Szerepjáték: Legyünk hol autók, hol gyalogosok, hogy a gyerekek átélhessék a különböző szerepeket.
 • Kérdések és válaszok: Kérdezzünk rá a “mi lenne ha” típusú helyzetekre, és hagyjuk, hogy a gyerekek találják ki a válaszokat.

Táblázat: Játékos Közlekedési Szituációk

Szituáció Tanulási cél Hogyan játsszuk el
Átkelés a zebrán Biztonságos átkelés Plüssállatokkal gyakoroljuk az átkelést
Piros lámpa Megállás szabálya Játékautókkal mutatjuk be a megállást
Járdán sétálás Gyalogosként viselkedni Szőnyeg a járda, játsszuk el a járdán sétát

Egy pillanatra, de képzeld el, milyen a világ a gyerekek szemével. Ha a tanulás játékos és érthető, sokkal inkább megmarad bennük, és élvezetesebb lesz a közlekedési szabályok megismerése.

A gyerekeknek szükségük van a biztonságra, de ugyanakkor a játékra és a felfedezésre is.

A bizalom és kommunikáció szerepe a gyermeknevelésben

Különösen fontosnak tartom a bizalom és kommunikáció kiemelt szerepét a gyermeknevelésben. Ez különösen igaz, amikor olyan kérdésekről van szó, mint a gyerekpóráz használata, amely gyakran osztja meg a szülők véleményét.

A bizalom építése a gyerekpóráz helyett

A gyerekpóráz használata gyakran biztonsági okokból történik, de fontos megérteni, hogy a bizalom építése és a hatékony kommunikáció kiváló alternatívát nyújthat. Én így építeném fel a bizalmat:

 1. Figyeljünk oda, mit mond a gyerek, és fogadjuk el őket, mint egyenrangú partnereket.
 2. Világos és érthető szabályokkal segíthetjük őket abban, hogy biztonságban érezzék magukat anélkül, hogy pórázra lenne szükségük.
 3. Erősítsük meg a gyermek önbizalmát, ami segít nekik abban, hogy a helyes döntéseket hozzák meg.

Kommunikáció a gyerekpóráz alternatívájaként

A gyerekpóráz helyett a nyitott és őszinte kommunikáció lehet a legjobb eszközünk a gyermek biztonságának biztosítására. Én ezekre a technikákra támaszkodom:

 • Rendszeresen beszéljünk a gyerekekkel a biztonságos viselkedés fontosságáról.
 • Legyünk türelmesek és figyelmesek a gyermek kérdéseire és aggályaira.

A Boldoggyerek Akadémián több kurzusban is foglalkozunk a kommunikáció és türelem témájával. Pl. az “Így maradj türelmes szülő hanganyag” egyik nagy kedvenc a szülők körében.

Fokozatos haladás: Az első lépések az utcán

Amikor a gyerekek először kezdenek el önállóan közlekedni az utcán, fontos, hogy fokozatosan haladjunk, lehetővé téve számukra, hogy megtanulják a biztonságos közlekedés alapjait. Én a következőkre helyezném a hangsúlyt:

 1. Kezdjük rövid sétákkal, fokozatosan növelve az útvonal hosszát.
 2. Válasszunk nyugodt, kevésbé forgalmas utcákat az első sétákhoz.
 3. Használjunk minden alkalmat, hogy tanítsuk a gyerekeket a közlekedési szabályokra, de ne vigyük túlzásba!
 4. Legyen olyan szakasz, ahol elengedheti a kezünket és szabadon futhat, a célért cserébe biztosabban fogja akkor a szülő kezét, ha forgalmasabb az útszakasz

Az első lépések gyakorlati megvalósítása

A gyerekpóráz helyett a gyakorlati tanítás és a fokozatos haladás sokkal hatékonyabb módszer. Az alábbiakat javaslom:

 • Közlekedési szituációk megbeszélése: Mielőtt elindulnánk, beszéljünk meg “minden” lépést és várható helyzetet.
 • Közös döntéshozatal: Engedjük meg a gyermeknek, hogy részt vegyen az útvonal meghatározásában.
 • Pozitív megerősítés: Dicsérjük meg a gyermeket, amikor jól cselekszik.

A fokozatos haladás nemcsak a gyermek biztonságát biztosítja, hanem segíti őket abban is, hogy magabiztosabban és önállóbban mozogjanak a közterületeken. A gyerekpóráz lehet egy gyors megoldás, de nem tanítja meg a gyerekeket arra, hogyan viselkedjenek és döntsenek biztonságosan az utcán.

Saját sztorim

Nos hadd meséljek itt el gyorsan egy saját történetet

Karácsonykor Velencében jártunk a gyerekekkel, és bár előre hallottunk pár aggasztó dolgot – hogy a város nem gyerekbarát, a tömeg, az örökös víz – úgy döntöttünk, nem ijedünk meg. A csatornák városa karácsonykor igazi mesevilág, de valóban van benne valami félelmetes is, különösen, ha két kisgyerekkel érkezik az ember.

Mégis, Velencébe érve gyorsan rájöttünk, hogy a félelmeink alaptalanok. A gyerekek, akik már megszokták az utazást velünk, igazi kis felfedezőkké váltak. Szorosan fogták a kezünket a zsúfolt helyeken, és izgatottan nézegették a színes karácsonyi díszeket, a híres Szent Márk tér forgatagát és a csillogó csatornákat.

Ami a biztonságot illeti, sosem éreztem, hogy gyerekpórázra lenne szükség. Mindig is hittünk abban, hogy a bizalom és a jó kommunikáció sokkal többet ér. Még a legzsúfoltabb helyeken is megértették, hogy mikor kell szorosabban fogni a kezünket, és mikor érezhetik magukat kicsit szabadabban.

Ez az utazás is megerősített abban a hitben, hogy a bizalom és a megértés az, ami valóban számít a gyereknevelésben. Nincs szükség pórázra vagy szigorú korlátozásokra, ha a gyerekek tudják, hogy megbízhatnak bennünk, és mi is bennük.

gyerekpóráz nélkül

Összegzés: Bátorítás a gyermekközpontú nevelés felé

Mint gyermeknevelési szakértő, gyakran szembesülök kritikával és támadásokkal azért, mert nem ajánlom a gyerekpóráz használatát, hiszen meggyőződésem, hogy vannak más, hatékonyabb módszerek a gyermek biztonságának megőrzésére, ami aktuálisan nagyobb munka a szülőnek, de hosszú távon igazán életmentő a gyereknek.

A gyermeknevelésben a legfontosabb, hogy a gyermek biztonságát úgy biztosítsuk, hogy közben tiszteletben tartjuk a gyermek szabadságát és önállóságát. Hiszem, hogy a gyerekek nem azért születtek, hogy korlátozva legyenek, hanem hogy teljes értékű, önálló személyiségekké váljanak.

Oszd meg, ha tetszett:

Facebook
Pinterest

A gyerekek jók, csak ismerni kell őket!

Azt figyeltem meg, hogy az emberek hajlamosak azonnal jellemezni egy gyereket, ha ő nem fogad szót vagy nem tesz a felnőtt kedvére.

Könnyebb kisebbíteni őt, hiszen még úgyse tudja magát megvédeni és függ is a szülőtől…

Viszont tudod mi az ennél is egyszerűbb? 

Megtanulni a helyes kommunikációt és természeti törvényeket, amik az életet működtetik.

Tanulj te is velem, hogy a gyerekek megbecsült személyként jobb jövőt teremtsenek! 

BESZÉDES HENRIETTA
Gyereknevelési specialista, Boldog Gyerek Alapító

Kövess a közösségi médián

Olvass bele