Webinár felvétel - jan. 28-ig elérhető

Nap
Óra
Perc
Mp

6 téves módszer a hiszti kezelésében, amit jobb elkerülnöd

A hisztikezelés kihívásai

A gyermeknevelés – egy érzelmi hullámvasút, amely tele van felemelő és kihívást jelentő pillanatokkal. Különösen igaz ez, amikor gyermekünk hisztivel reagál a világra. De vajon miből fakad ez a viselkedés, és hogyan segíthetünk nekik?

„A hiszti: több, mint csupán rosszalkodás”

Gondoljunk csak bele: otthon minden nyugodt, de amint a parkba lépünk, minden megváltozik. A kicsi elkezd rohangálni, sírni, hisztizni. Ebben a helyzetben a szülők gyakran érzik magukat tanácstalannak, és keresik a megoldást. De most jön a nagy kérdés, hogy…

Mi áll a hiszti mögött?

1. Nem tud mit kezdeni a változással

Az új helyzetek, mint egy költözés vagy az óvoda kezdete, megzavarhatják a gyerekeket. A változások kezelése nehéz lehet számukra, és gyakran a hiszti az egyetlen módjuk, hogy kifejezzék a zavart, amit éreznek.
Nem látják át azokat a helyzeteket, amik neked felnőttként egyértelműek. Számukra teljes megértést kell adni, hogy ne azt érezze, hogy csak kiszolgáltatott része a környezetnek.

2. Alapvető szükségletek

Ha a gyerekek éhesek vagy fáradtak, nehezebben irányítják az érzéseiket. Egy kisgyermek számára a fizikai állapot nagymértékben befolyásolhatja az érzelmi reakcióit. Ezért fontos, hogy figyeljünk az alapvető szükségleteikre. Éhesen és fáradtan nem arra fog figyelni, hogy mire kéred, hanem arra a hiányérzetre, amit a fáradtsága vagy éhsége okoz. De szerintem ezzel minden ember, kortól függetlenül így van.

3. Saját döntéseket akarnak hozni

A gyerekek folyamatosan felfedezik a világot és saját határaikat. Amikor úgy érzik, hogy túlságosan korlátozva vannak, természetes reakciójuk lehet a lázadás. Fontos, hogy lehetőséget adjunk nekik bizonyos döntések meghozatalára, hogy növeljük az önállóságukat.

Ezeket a helyzeteket megérteni nem könnyű feladat. A hiszti kezeléséhez türelem, empátia és az együttérzés szükséges. Fontos, hogy nyugodt és kiszámítható környezetet biztosítsunk, ahol a gyermek biztonságban érezheti magát. Ebben a környezetben könnyebben meg tudjuk beszélni az érzéseiket és gondolataikat, ami segít nekik jobban megérteni és kezelni a kihívásokat.

A hiszti kezelése nem csak a gyermek megnyugtatásáról szól, hanem arról is, hogy megtanítsuk nekik, hogyan fejezzék ki magukat egészséges és elfogadható módon. Ez magában foglalja a problémák megbeszélését, az érzelmek felismerését és a pozitív viselkedési alternatívák keresését. Amikor a gyermek érzi, hogy megértik és támogatják, nagyobb valószínűséggel fogadja el a segítséget és tanul a tapasztalatokból, hiszen nem azon lesz a figyelme, hogy a szülő ellen harcoljon a saját igazáért.

A hiszti kezelése egy olyan folyamat, amely megköveteli a szülői türelmet, empátiát és kreativitást.

A cél nem csak a pillanatnyi nyugalom visszaállítása, hanem az, hogy szemléletváltással segítsünk gyermekünknek az érzéseik kezelésében és az élet szabályainak megtanulásában.

A hiszti kezelése: 6 téves módszer, amit jobb, ha elkerülsz

Az első gyakori hiba a hiszti kezelésében:

A hiszti kezelésének első nagy buktatója az ijesztgetés. Gondoljunk csak bele, milyen hatással van a gyerekre, amikor azt mondjuk neki: “Hagyd abba, mert elvisz a krampusz.” Ilyenkor nem csak zavarba hozzuk, hanem félelmet is keltünk benne, ami hosszú távon még több gondot okozhat.

Ez a módszer nem segít a gyermeknek megtanulni, hogyan kezelje helyesen az érzelmeit. Sőt, hosszú távon akár az érzelmeik elnyomásához is vezethet és megszűnik a szülő felé a bizalma. Fontos, hogy ne fenyegetéssel, hanem megértéssel és támogatással segítsünk nekik. Ezáltal nem csak a pillanatnyi hisztit kezeljük, hanem a gyermek önkontrollját és önbizalmát is erősítjük, ami hosszú távon sokkal hatékonyabb.

A második téves módszer, amit el kell kerülni:

A gyermeknevelésben a második gyakori hiba, amibe szülők esnek, az a büntetés és megvonás. De vajon valóban hatékony ez a megközelítés?

Nézzünk szembe a ténnyel: ha elvesszük a gyermek játékát vagy külön ültetjük, az nem tanítja meg őket a helyes viselkedésre. Sőt, ez gyakran az ellenkező hatást váltja ki. A megvonás csak erősíti a gyermek késztetését, hogy még erőteljesebben ellenálljon a szülő erőltetésének.

Gyakran az érzelmi eltávolodáshoz vezet, ami nem segít a probléma megoldásában. Ezért fontos, hogy alternatív megoldásokat találjunk. Olyan módszereket, amelyek ténylegesen segítenek a gyermeknek megérteni a helyes viselkedést, anélkül, hogy félelmet vagy ellenállást keltenénk bennük.

A cél az, hogy megmutassuk nekik a kívánt viselkedést pozitív példákkal és támogató kommunikációval, ezáltal hosszútávú, pozitív változásokat érve el a viselkedésükben.

A harmadik hibás megközelítés a hisztinél:

A hiszti kezelésében a harmadik gyakori hiba az elkülönítés, például a gyermek szobába küldése. Ez az intézkedés azt az üzenetet közvetíti a gyermek számára, hogy érzelmei nem elfogadhatók és egyedül kell megküzdeniük velük.

Ez a módszer a kommunikáció hiányát eredményezi, ami gyakran több kárt okoz, mint amennyit segít. Ráadásul az elkülönítéssel kockáztatjuk, hogy a gyermek még inkább eltávolodik érzelmileg, és elveszíti a beszélgetés iránti kedvét. Visszafejlődhet akár a beszédben is, ha még csak nem rég kezdte megtanulni.

Ezért fontos olyan megközelítést választani, amelyben lelkes és érdeklődő érzelmi állapotban adunk megértést a gyereknek az elvétett dologgal kapcsolatban.

Negyedik tévedés a hisztikezelés során:

A hiszti kezelésének negyedik gyakori hibája a fizikai büntetés, mint például a kézre csapás. Ez a fajta büntetés nemcsak fájdalmat okoz a gyermeknek, hanem egy veszélyes üzenetet is közvetít: azt, hogy az erőszak elfogadható konfliktuskezelési módszer.

Ennek a tanulságnak hosszú távú káros hatásai lehetnek a gyermek fejlődésére. Ezért fontos, hogy kerüljük a fizikai büntetést és helyette olyan módszereket alkalmazzunk, amelyek építő jellegűek, és segítik a gyermeket a helyes viselkedés elsajátításában és az érzelmek egészséges kifejezésében.

Az ötödik nem ajánlott módszer:

A hiszti kezelésének ötödik, gyakran alkalmazott, de nem ajánlott módszere a kommunikáció megvonása.

Ez azt az üzenetet közvetíti a gyermek felé, hogy csak akkor érdemel figyelmet, ha „jól” viselkedik. Ismerős neked, hogy valaki úgy fejezte ki, hogy nem volt megfelelő, amit tettél, hogy utána nem szólt hozzád?
Ilyenkor a gyerek azt tanulja meg, hogy az érzelmeit csak akkor fogadják el, ha azok megfelelnek bizonyos elvárásoknak.

Azonban többször nem is érthetőek a gyerek számára azok a bizonyos elvárások, ezért teljes káoszt okoz ez a módszer a gyerekben, amitől még ingerültebb lesz. Ez a megközelítés nem segít a gyermeknek abban, hogy megértse és helyesen fejezze ki az érzelmeit.

Sajnos ez úgy befolyásolja a gyermeket, hogy visszahúzódóvá válhat és nem mer majd kiállni magáért akár felnőttként sem, mert gyerekként nem tapasztalta, hogy a kommunikáció eszköze lehet megoldani problémákat vagy emberi kapcsolatokat. A támogató, megértő kommunikáció kulcsfontosságú a gyermek érzelmi és szociális fejlődésében. Ehhez kapcsolódóan az “Így kommunikálj, hogy hallgasson rád” hanganyagban bővebben beszélek erről a témáról.

A hatodik hibás stratégia a hiszti kezelésében:

A hiszti kezelésében a hatodik hiba, a segítség megvonása, akkor fordul elő, amikor azt mondjuk a gyermeknek, hogy „nem érdemli meg” a támogatást a hiszti miatt. “Nem segítek, vedd fel egyedül a cipőd!”

Ez a fajta bánásmód az érzelmi távolságot növeli a szülő és gyermek között, csökkentve a bizalmat.

Ehelyett fontos, hogy olyan környezetet biztosítsunk, ahol megtanulhat a gyerek önállóvá válni, kipróbálhat feladatokat és nőhet az önbizalma.

Ez azért is fontos, mert megtapasztalja a megoldóképessége legmagasabb fokát… De ehhez csak akkor marad kedve és akkor marad igaz számára, ha ezt fokozatosan vezetjük be, az elején nagy részben szülői segítséggel.

Hatékony és pozitív megközelítések

Annak érdekében, hogy hatékonyabban kezeljük a hisztis helyzeteket, érdemes a következő stratégiákat szem előtt tartani:

A nyugtázás szerepe a hiszti kezelésében

Az első és legfontosabb lépés abban, hogy hatékonyabban kezeljük a hiszti helyzeteket, az, hogy legyünk a gyermekünk oldalán. Ehhez pedig fontos információ, hogy a gyermeked soha nem akar téged idegesíteni a viselkedésével. Reagál valamire, ami számára kényelmetlenséget okoz. Próbáljuk meg megérteni az ő érzéseit és reakcióit. Az empátia itt kulcsfontosságú.

Példával élve, képzeld el, hogy gyermeked sírva jön haza az iskolából, mert egy osztálytársa megbántotta őt. A nyugtázás azt jelenti, hogy nemcsak meghallgatjuk a panaszait, hanem kifejezzük, hogy megértettük őt. Mondhatjuk például: “Látom, hogy nagyon szomorú vagy, amiért megbántottak az iskolában. Értem, hogy ez nagyon nehéz lehetett számodra.”

Az érzése nyugtázása segít abban, hogy közelebb kerüljünk gyermekünkhöz, és segít nekik is abban, hogy megértsék és kifejezzék az érzéseiket.

A türelem fontossága a hiszti kezelésében

Őrizd meg a türelmed! A hisztis helyzetek gyakran gyermekünk félelmével vagy bizonytalanságával vannak összefüggésben. Például, ha egy kisgyerek nem akar bent maradni az óvodában, és elkezdi a hisztit, az lehet, hogy attól fél, hogy egyedül marad, vagy nem tudja, mi vár rá az ismeretlenben, hogyan bánnak majd vele mások.

Az ilyen helyzetekben a türelem kulcsfontosságú. Ne szidjuk vagy okoljuk gyermekünket a hiszti miatt, hanem próbáljunk meg nyugodt maradni, és megértően hozzáállni a helyzethez.

Szerezzünk tudást, hogy kellő magabiztossággal álljunk mi is a helyzet előtt. Beszéljünk vele, és kérdezzük meg, miért érzi magát így. Ez segíthet neki megnyugodni és biztonságban érezni magát, valamint lehetőséget ad neki, hogy kifejezze az érzéseit és gondolatait.

Az együttműködés ereje – Gyermekünk bevonása a helyzetek megoldásába

Engedd, hogy segítsenek a megoldásban! Ha a gyermeked érzi, hogy te is bevonod őt a problémamegoldásba, az segíthet neki abban, hogy ne érezze magát egyedül vagy elveszettnek, hiszen ha a megoldásra fókuszál, nem fog a problémára figyelni. Mondd neki: ” Hogy oldjuk meg ezt a helyzetet?” vagy “Mi lehet a megoldás?” Gyermekeknél már kisgyermekkorban kezdd el ezt a gyakorlatot, hogy később önállóan tudjanak problémákat megoldani. Ezzel erősödik az önbizalmuk, és tanulnak pozitívan kezelni a konfliktusokat.

Gyermekünk nézőpontjának megértése hiszti közben

Nézzük meg a dolgokat a gyerekünk szemszögéből! Amikor hisztizik, ne vegyük személyes támadásnak, hanem próbáljunk megérteni, hogy ő is csak megpróbálja kifejezni, amit érez vagy gondol.

A gyermek felelősségteljes döntéseinek támogatása

Adj lehetőséget a gyermekednek arra, hogy néhány mindennapi döntést meghozzon, például a ruhaválasztást illetően, vagy a hétvégi programban. Kérdezd meg tőle, hogy melyik pólót szeretné felvenni, vagy hova menjetek el együtt: játszóházba vagy a parkba? Ne stresszelj a szabályok betartásán, hiszen ahhoz, hogy betartson szabályokat, meg kell tapasztalnia, hogy célokat is elérhet, például azt a programot, ami az ő vágya. Ha jól kezeled a helyzetet, a gyermeked tanulhat felelősséget vállalni a döntéseiben, anélkül, hogy visszaélné vele.


Hiszti vagy kommunikáció?

Összefoglalás és gyakorlati tanácsok:

A gyerekek hisztije egy olyan dolog, amivel minden szülőnek szembe kell néznie. De ne feledjük, a hiszti nem csak rosszalkodás! Ez a kis lurkók módja annak, hogy harcoljanak saját szabadságuk érdekében, ami jár nekik.

Tehát mi a teendő ilyenkor?

  • Nos, az első és legfontosabb dolog: hallgassuk meg! Adjunk időt a gyermekünknek, hogy elmondhassa, mi feszíti.
  • Ezután meg kell tartanunk a nyugalmunkat. Igen, értem, nem mindig könnyű, de a türelem az egyik legnagyobb erény, mert ez azt is jelenti, hogy nem a saját érzéseink kerítettek hatalmába, hanem 100%-ban figyelünk a gyermekünkre.
  • Nem feledhetjük azonban, hogy a gyermekünknek szüksége van arra, hogy kifejezze magát. Bátorítsuk őt, hogy beszéljen velünk, és adjunk neki lehetőséget a megoldásra, azonban az is egy módja a kifejezésnek, ha ő az, aki nem akar velünk átmenetileg kommunikálni. Segítsünk neki megtalálni a kiutat a hisztiből azzal, hogy mi mindig a szeretetünkről biztosítjuk őt.
  • Emlékezzünk, idővel minden megváltozik. A támogatás és a nyugtázás hosszú távon segítenek a gyermekünknek fejleszteni az érzelmi intelligenciáját és a konfliktuskezelő készségeit.
  • Légy a példa, és mutasd meg, hogyan lehet pozitívan és türelmesen kezelni a nehéz helyzeteket!
    A boldog és kiegyensúlyozott gyermek nevelése a célunk, akiből később felnőtt válik.
  • Ne féljünk kreatív megoldásokat találni, hogy megerősítsük a kapcsolatot a kicsikkel. Ez lehet egy közös főzés, vagy felelősség adása a kistestvér gondozásában, a felügyeletünk mellett. Most van az idő, és ne feledd, te vagy a kulcs a változáshoz. Indítsuk el együtt ezt az utat azzal, hogy te is változtatsz az attitűdödön.


Gyakran feltett kérdések, amik még segítségedre lehetnek

1. Hogyan kezeljem a dackorszakot?

A dackorszakot ne a dac oldaláról közelítsd meg! A dac csak egy eredmény, de csak akkor, ha ezt megelőzte egy kellemetlen viselkedés vagy kezelési forma a szülő részéről. A dackorszakban legyen a gyerek a középpontban, hogy az ő döntési joga megmaradjon és ne a te nehézségeidet vetítsd ki rá.

2. Mit tegyek, ha a 3 éves gyerekem hisztizik?

Ha a 3 éves gyermek hisztizik, először is próbáljuk megnyugtatni őt, és biztosítsuk számára a biztonságos környezetet. Kommunikáljunk vele megértéssel, és próbáljuk kideríteni az okokat, amiért hisztizik. Semmiképp ne értékeld le a viselkedése miatt és ne ezt emeld ki. Ez nem jellemvonás, hanem reakció. Ennek egyébként 8-9 oka lehet, amit a Hisztifaktor kurzusban meg is tanítok.

3. Hogyan kezeljem, ha hidegzuhanyként ér a hiszti?

Amikor a hiszti hirtelen ér – általában a legkellemetlenebb helyen – , maradjunk nyugodtak és higgadtak. Próbáljuk megérteni a gyermekünk érzéseit és szükségleteit. Ne hagyjuk, hogy a hiszti hatással legyen a saját reakcióinkra, és próbáljunk támogatóan reagálni. Mindig nyugtázd, hogy “Megértelek” és adj olyan feladatot neki, amitől jobb kedve lehet és mégis bizalmat emel irányodba, hiszen nem minősíted, hanem feladatot adsz neki. Ezt a következő kérdésnél részletezem.

4. Miért hisztizik a gyerekem a közösségben vagy boltban?

A gyerekek hisztihez vezető okai változhatnak, de közösségi helyeken gyakran a túlterheltség, a feszültség vagy az unalom lehet a kiváltó ok. Próbáljunk előre felkészülni, hozzunk magunkkal szórakoztató elfoglaltságokat, és teremtsünk kiszámítható környezetet vagy vond be a közös vásárlásba, hogy felelősséget vállaljon, hiszen így nem fog unatkozni. Pl a bolti hisztinél: ” Megértelek, hogy csokit szeretnél. Gyere, tegyünk a zacskóba 5 almát, én fogom a zacskót, te tedd bele a gyümölcsöt és hangosan számoljuk” Hangosan és erőteljesen add a tudtára, hogy büszke vagy rá, amiért megoldotta a feladatot. A csoki kérdése pedig rád van bízva, hogy jutalomként a segítségért, mit kap. 🙂 De soha ne hagyd ki a cserét, vagyis a helyes adok-kapok viszonyt.

5. Mikor kell komolyan venni a hisztit?

A hisztit mindig vedd komolyan, mert ha az rendszeresen és súlyosan jelentkezik, vagy ha agressziót vagy önkárosítást is magában foglal, érdemes többet tanulnod erről a témáról, hogy teljes megértésed legyen arról, hogy mi történik a gyerekeddel. A 9 részes Hisztifaktor minikurzus remek alapja ennek a fejlődésnek, hiszen minél később van kezelve, annál több vagy nagyobb nagyságrendű probléma kerülhet terítékre.

Oszd meg, ha tetszett:

Facebook
Pinterest

A gyerekek jók, csak ismerni kell őket!

Azt figyeltem meg, hogy az emberek hajlamosak azonnal jellemezni egy gyereket, ha ő nem fogad szót vagy nem tesz a felnőtt kedvére.

Könnyebb kisebbíteni őt, hiszen még úgyse tudja magát megvédeni és függ is a szülőtől…

Viszont tudod mi az ennél is egyszerűbb? 

Megtanulni a helyes kommunikációt és természeti törvényeket, amik az életet működtetik.

Tanulj te is velem, hogy a gyerekek megbecsült személyként jobb jövőt teremtsenek! 

BESZÉDES HENRIETTA
Gyereknevelési specialista, Boldog Gyerek Alapító

Kövess a közösségi médián

Olvass bele