Webinár felvétel - jan. 28-ig elérhető

Nap
Óra
Perc
Mp

4 tuti módszer, hogy stressz és szorongás nélkül kezdődjön az új iskolai év

Rengeteg gyerek számára válhat stresszforrássá az iskola kezdés, mivel hatalmas rajta a hangsúly. A feszültség érzése a diákok körében a zaklatástól való félelem, mindennapos rettegésé alakulhat, ez pedig szorongáshoz vezethet.

Ezt a szülőnek vajon el kell fogadni, hogy ez így természetes?

Az iskola kezdés lehet akár élménydús, örömteli pillanat is, ezért lássuk hogy segíthetjük át a gyerekeinket kezdeti szorongás nélkül.

Na de mit is jelent az „iskola kezdési szorongás”?

Az iskola kezdési szorongás vagy az iskolába való visszatérési szorongás egy folyamatos félelem, aggodalom.

Egy átlagos iskolai nap a diákok számára tele van potenciális stresszfaktorral. Példaként felhozható a pedagógusok helytelen, vagy tekintélyelvű helyzetkezelési módszereik, a szigorú tanulmányi elvárások, amihez a diák nem kap elég adatot és nem utolsó sorban a szülőktől való elválás is nagyban hozzájárulhat a szorongáshoz, ha nem vagyunk elég felkészültek.

Mi okozza az iskola kezdési szorongást?

 1. Tanulási nehézségek: -Némely elavult módszeren alapuló oktatási stratégia nehezíti a diákok számára a könnyed tanulást, ezért zűrzavart érezhetnek, amit a káosz és a szorongás követ.
 2. Belső küzdelmek: A társadalmi élet kialakítása természeti törvényeken alapúló technikák elsajátítása. Ezek hiányában néhány gyerek számára nehezítő tényező a barátkozás az iskolában amit nyomásként élhetnek meg.
 3. Iskolai zaklatás, bántalmazás: -Azok a tanulók, akik zaklatás áldozatává válnak, folyamatos stressz és félelem hatása alá kerülnek, amiben a megelőzés lehet segítségére, a helyesen felkészített gyerek számára.

A kellemes és élménydús vakáció után, visszatérni a megszokott iskolai közegbe és közben elszakadni a családtagoktól, főképp szülőktől, nehéz pillanatokat is eredményezhet, de ha van elég tudásunk felkészíteni gyerekeinket, könnyedén átkelhetnek ezen a hídon.

Fontos, hogy ilyen helyzetben ne csak egy mentőövet dobjunk a gyereknek és téves trükkök megtanításával hangolódjon rá az iskolai évre, hanem “tanítsuk meg úszni” és biztosítsuk számára a teljes felkészültséget. A magabiztosság adja meg azt a biztonságot, amire szüksége van, ha ebben segítünk, akkor könnyedén veszi az akadályokat.

Miből vesszük észre, ha valami nincs rendben?

A szorongás bár másképp fest kisebb gyerekeknél, mint nagyobbaknál, azért egyértelműen azonosíthatóak kortól függetlenül.

A szorongás leggyakoribb jelei gyerekeknél a következők:

 • Változások az étkezési vagy alvási szokásokban
 • Az eddig kedvelt tevékenységek iránti érdeklődés elvesztése ingerlékenység és/vagy rövidlátás
 • Koncentrációs nehézségek
 • Állandó aggodalom
 • Hirtelen nem akar iskolába menni
 • Nehezebben ébred reggel
 • Dühkitörés

A szorongás fizikai tünetei:

 • szívdobogás érzés
 • állandó gyomorfájás
 • hányás – hasmenés
 • remegés

Hogyan segíts a gyerekednek leküzdeni a szorongást?

A jó hír az, hogy megelőzhető, illetve leküzdhető állapotról van szó.

Az érzelmi biztonság nyújtás a gyerek számára elengedhetetlen, ezt pedig úgy adhatjuk át többek között, ha nyugtázzuk a képességeit és bizalmat kínálunk neki.

Fontos támogatni őt, azt hangoztatva például, hogy „Tudom, hogy megtudod csinálni”.

 • A gyerek számára megfelelően biztosított környezetben (ne egy zajos buszon, vagy az utcán hazafele, éhesen, fáradtan kérdezz rá), a megfelelő kérdéseket felrakva, megismerhetjük valódi érzelmeit. Mind emellett tartsuk fent egy magas érzelmi állapotban, hogy könnyebben megnyíljon.
 • A családdal töltött idő, közös programok és a gyerek képességeinek megfelelő feladatra való ösztönzés segít a megelőzésben.

Továbbá, ha tanulási nehézségei akadnak a gyereknek, akkor mindenképp segítenünk kell neki megfelelő tanítási technikák alkalmazásával, hisz akkor érezheti magát biztonságban. Mindezt elérheted a Boldog Gyerek Power tagsági csoport felületén, ahol több, mint 50 tananyag vár rád.

Oszd meg, ha tetszett:

Facebook
Pinterest

A gyerekek jók, csak ismerni kell őket!

Azt figyeltem meg, hogy az emberek hajlamosak azonnal jellemezni egy gyereket, ha ő nem fogad szót vagy nem tesz a felnőtt kedvére.

Könnyebb kisebbíteni őt, hiszen még úgyse tudja magát megvédeni és függ is a szülőtől…

Viszont tudod mi az ennél is egyszerűbb? 

Megtanulni a helyes kommunikációt és természeti törvényeket, amik az életet működtetik.

Tanulj te is velem, hogy a gyerekek megbecsült személyként jobb jövőt teremtsenek! 

BESZÉDES HENRIETTA
Gyereknevelési specialista, Boldog Gyerek Alapító

Kövess a közösségi médián

Olvass bele