A kistesó felkészítése egy új családtag érkezésére: A békés átmenet titka

Ha egy családban kistesó érkezik, mindig izgalmas és csodás pillanatok várhatóak, ám felmerül a kérdés: “Hogyan készítsük fel a gyereket, testvére érkezésére?”

Fontos ezt előre átgondolni, hisz megfelelő felkészültséggel és tudással segíthetünk abban, hogy a testvérek között harmonikus kapcsolat alakuljon ki.

Jobbnak látom megemlíteni, hogy egy gyerek nem születik úgy, hogy tudnia kell mi az a testvér, ezt nekünk szülőknek kell világossá tenni számukra szabályok, komunikációs eszközök és természeti törvények által.

Az alábbiakban Beszédes Henrietta, gyereknevelési specialista összeálított stratégiáit olvashatod, egy új családtag befogadásának érdekében:

1. Beszélgetés: Az első és legfontosabb lépés, hogy őszintén és egyszerűen beszéljünk a gyerekkel az új baba érkezéséről. A beszélgetés során legyünk nyitottak a kérdésekre, és válaszoljunk meg minden kíváncsiságot vagy aggodalmat, amely felmerülhet. Ez azért is szükséges, mert alapjáraton a gyerek magas érzelmi tónusban van, kivéve, ha zűrzavart érzékel.

A zűrzavar akkor alakul ki, ha nincs megértése, mit várhat el a testvérétől.

Pl. „Ő itt a kisöcséd Petike és tőle azt várhatod el, hogy  majd együtt játszodtok, megtaníthatod azokra amit te már tudsz és ő cserébe mindig megnevettet és ha egyedül érzed magad, ő mindig ott lesz melletted.” – ez oda-vissza működik, mind két gyereknek mond el személyre szabva.

Ha a gyerek agresszív a testvérével, vagy nem akar barátkozni vele, az azért van, mert nem érti ki ő.

A túlélés támogató nevelés egyik alapja a kedvességre való ösztönzés.

Támogató szokásokra tanítsuk a testvéreket, hogy egymással is ezt tegyék. (pl. Virágöntözés, háziállat etetése/ gondozása..stb)

2. Könyvek és mesék: A gyermekeknek szóló könyvek és mesék, amelyek az új testvér érkezéséről szólnak, kiváló módja annak, hogy a kistesót felkészítsük a változásokra. Olvassunk együtt, és beszélgessünk a történetek tanulságairól.

Ez segít abban is, hogy a szülő és gyermek közt is erősebb legyen a kapcsolat. Persze figyeljünk oda, hogy a mesében szereplők pozitív hatást keltsenek és fontos, hogy közben folyamatos megértést kapjanak, akár szavakra bontva, elmutatva.

Ha egy gyerek már nem mutat érdeklődést egy könyv vagy mese iránt hirtelen, akkor valószínüleg akadt egy megnem értett szó, amit nem tudott beazonosítani, ezért hagyta félbe a tevékenységet. Csak akkor köti le az ilyesmi a gyerekeket, ha teljes a megértés és minden szót pontosan tudomásul vesz.

3. Bevonás: Vonjuk be mindenbe, ami a kistesót érkezését illeti. Lehet része akár a babaszoba berendezésében, a ruhák kiválasztásában, lehet neki altató/ ringató dalokat tanítani, amivel majd segíthet és kiveheti a részét. Ha számodra is reális, akkor akár a névválasztásban is kikérheted a véleményét, ezzel igazán fontosnak érezheti magát.

Teljes mértékben éreznie kell, hogy ő nagyon fontos része a családnak. Akár hány éves, biztosan akadnak feladatok, amiket eltud végezni gond nélkül és ha érzi, hogy fontos a családnak a közreműködése, segít a felelőségtudatban, ami a kistesót illeti.

4. Kiemelés: Hangsúlyozzuk a kistesó szerepét, mint „nagytestvér”. Beszéljünk arról, milyen fontos és különleges feladatai lesznek, mint például segíteni, vigyázni és tanítani az új babát.

Ezzel elérhetjük azt, hogy tisztában legyen a szerepkörével. Sőt elmesélhetjük azt is, hogy a kistesótól mi az amit elvárhat majd a későbbiekben.

5. Időtöltés: Biztosítsuk a kistesót arról, hogy továbbra is lesz időnk csak rá. Teremtsünk olyan különleges pillanatokat, amelyeket csak vele tölthetünk, még az új baba érkezése előtt.

Főleg amíg a pici ideje nagy részét pihenéssel tölti, lehetőséget kell teremtenünk, hogy a nagy ugyanolyan fontosnak érezhesse magát és elkerüljük a kirekesztettség érzését.

6. Pozitív hozzáállás: Mindig mutassuk be az új testvér érkezését pozitív eseményként. Kerüljük a negatív beszédet, és hangsúlyozzuk azokat a csodálatos dolgokat, amelyeket együtt tehetnek majd.

Egy kisbaba érkezése gyönyörő és csodálatos érzéseket kelt, nyugodtan adjuk át magunkat ezeknek a megélésének és ne a bűntudat uralkodjon el rajtunk, ami a nagyobb testvért illeti.

Ha azt érzékeli, hogy ez egy jó dolog, mindenki boldog és az ő feladatai is rendkívül fontosak, akkor nem fog ellenkezni, hisz minden gyerek szereti boldog látni a családját és a pozitív példa mindig jó dolgokat eredményez.

Fontos, hogy türelmesek és megértőek legyünk ebben az időszakban. A megfelelő felkészítéssel és támogatással minden kistesó sikeresen átvészeli és még élvezi is az új családtag fogadását. Az új testvér érkezése nemcsak a család számára kihívást jelentő változás, hanem egyúttal gyönyörű és emlékezetes pillanat is.

Ha alapvető természeti törvények alapján járunk el, akkor elkerülhetőak a negatív tapasztalatok. Erről bővebben tanulhatsz a Boldog Gyerek oktatási felületén.

Oszd meg, ha tetszett:

Facebook
Pinterest

A gyerekek jók, csak ismerni kell őket!

Azt figyeltem meg, hogy az emberek hajlamosak azonnal jellemezni egy gyereket, ha ő nem fogad szót vagy nem tesz a felnőtt kedvére.

Könnyebb kisebbíteni a gyereket, mint megtanulni a helyes kommunikációt és természeti törvényeket, amik az életet működtetik.

Ennek véget vetek! Tanulj te is velem, hogy a gyerekek megbecsült személyként jobb jövőt teremtsenek! 

BESZÉDES HENRIETTA
Gyereknevelési specialista

Boldog Gyerek Alapító

Ajánlat vége: 2023. Dec. 12.

Címkék

Kövess a közösségi médián

Olvass bele

Még több cikkem, amit ajánlok Neked