Webinár felvétel - jan. 28-ig elérhető

Nap
Óra
Perc
Mp

4 bitang erős módszer, hogy hallgasson rád a gyerek!

Ezt én sem gondoltam volna…

…mert képzeld, amikor ezekről tanultam, majd leestem a székről, akkora nyereségeim voltak és akkora meglepetésként ért, hogy mégis miért nem ezek futnak a köztudatban, ugyanis erről sehol nem tanultam, ekkora megértéssel.    

“Szemléletmódváltásban segítek, nem csak módszerekben!”

Tudod rólam, hogy 8 éve tanulok személyiségfejlődésről, személyiségről, az emberek működéséről és 5 éve a gyerekekről. A kettő között pedig anyává váltam, így tökéletes terepet kaptam, hogy gyakoroljam is a módszereket.

Mi a 4 módszer?

Mielőtt elmondom elmesélek egy történetet.

Volt egyszer egy munkatársam, még az egyik televízióban, ahol dolgoztam.  Megfigyeltem, hogy amikor a a stúdióvezető nincs bent vagy nem figyel, ez a kolléga sumákol. Internetezik, telefonál, sorozatokat néz a munkája helyett és annak felelősségteljes elvégzése helyett.

Mivel láttam ezt, elveszítettem a bizalmam felé, hiszen szemtanúja voltam, hogy amikor viszont megérkezett a felettes, azonnal vigyázva ült és elkezdte írni a laptopján a napi anyag szövegét, vagyis a munkáját. Szerinted megbízható személy ő? Bíznál benne, ha egy ilyen személy adna nevelési tanácsokat, amikor egyet mond és kettőt csinál?  

A gyerekek ugyanilyen jó megfigyelők. Egyet mondasz, kettőt teszel és máris lebuktat.  

Szóval a 4 bitang erős módszer, ami mellé leírom azt is, mi a következménye annak, ha betartod vagy ha nem: 

1. Legyél hiteles és tartsd be te is a szabályokat! 

Az etika ragadós, ahogy az etikátlanság is.

Etika szó jelentése:

 A jóra való késztetés; a személy természetes és alapvető szándéka a jóra; arra, hogy segítse önmaga és mások életét anélkül, hogy kárt okozna. (wikiszotar.hu)

Ha betartod, jó példa vagy előtte, ha nem tartod be, ezt másolja.

2. Alakíts ki egyetértéseket! 

Ha azt érzi egy hajóban eveztek, sokkal jobban bízik benned. Alapesetben a szülők támogatóak és a legjobbat akarják. A leckét az adja fel, hogy hogyan lehet azokban a helyzetekben támogatóan kommunikálni, ha szabályt kell bevezetni vagy megértetni a gyerekkel. Ugyanis ilyenkor könnyen maguk ellen fordítják a gyereket a szülők.

Magadra ismertél a nehézséggel? Olvass tovább! 

3. Hagyd, hogy megcsinálja! 

“Persze, a gyermekem mindenben segít itthon!” – mondja a szülő a konzultációk 90%-án. Mégis az a panaszok nagy része, hogy a gyerek nem figyel rá vagy tiszteletlen és akaratos. Akkor mi történik pontosan? 

Egy gyerek, ha érzi, hasznos a családban, egy angyal! De csak akkor, ha ezt és a következő pontot is helyesen tartod be! 

A hiszti kezelése: 6 téves módszer, amit jobb, ha elkerülsz

4. Ne értékeld le! 

Minden fondorlatos megjegyzés, féltő mondat a gyereknek óriási leértékelést jelenthet. Talán te félted és ezért nem engedsz valamit, de ő nem a te fejeddel gondolkodik. Ő azt érzi, nem bízol benne, és a bizonyalanságod miatt, ő sem fog benned. Ezen sokat kell dolgozni! Engedd, hogy tapasztaljon és úgy vigyázz rá, hogy ne megállítást érezzen!

És gondolhatod most: ” Jó-jó, ezek nagyon hasznos praktikák, de hogyan csináljam?”

Segítek ezeket a módszereket begyakorolni a Hisztifaktor kurzusomban, amit most ide kattintva érsz el.


Hiszti vagy kommunikáció?

Összefoglalás és gyakorlati tanácsok:

A gyerekek hisztije egy olyan dolog, amivel minden szülőnek szembe kell néznie. De ne feledjük, a hiszti nem csak rosszalkodás! Ez a kis lurkók módja annak, hogy harcoljanak saját szabadságuk érdekében, ami jár nekik.

Tehát mi a teendő ilyenkor?

  • Nos, az első és legfontosabb dolog: hallgassuk meg! Adjunk időt a gyermekünknek, hogy elmondhassa, mi feszíti.
  • Ezután meg kell tartanunk a nyugalmunkat. Igen, értem, nem mindig könnyű, de a türelem az egyik legnagyobb erény, mert ez azt is jelenti, hogy nem a saját érzéseink kerítettek hatalmába, hanem 100%-ban figyelünk a gyermekünkre.
  • Nem feledhetjük azonban, hogy a gyermekünknek szüksége van arra, hogy kifejezze magát. Bátorítsuk őt, hogy beszéljen velünk, és adjunk neki lehetőséget a megoldásra, azonban az is egy módja a kifejezésnek, ha ő az, aki nem akar velünk átmenetileg kommunikálni. Segítsünk neki megtalálni a kiutat a hisztiből azzal, hogy mi mindig a szeretetünkről biztosítjuk őt.
  • Emlékezzünk, idővel minden megváltozik. A támogatás és a nyugtázás hosszú távon segítenek a gyermekünknek fejleszteni az érzelmi intelligenciáját és a konfliktuskezelő készségeit.
  • Légy a példa, és mutasd meg, hogyan lehet pozitívan és türelmesen kezelni a nehéz helyzeteket!
    A boldog és kiegyensúlyozott gyermek nevelése a célunk, akiből később felnőtt válik.
  • Ne féljünk kreatív megoldásokat találni, hogy megerősítsük a kapcsolatot a kicsikkel. Ez lehet egy közös főzés, vagy felelősség adása a kistestvér gondozásában, a felügyeletünk mellett. Most van az idő, és ne feledd, te vagy a kulcs a változáshoz. Indítsuk el együtt ezt az utat azzal, hogy te is változtatsz az attitűdödön.


Gyakran feltett kérdések, amik még segítségedre lehetnek

1. Hogyan kezeljem a dackorszakot?

A dackorszakot ne a dac oldaláról közelítsd meg! A dac csak egy eredmény, de csak akkor, ha ezt megelőzte egy kellemetlen viselkedés vagy kezelési forma a szülő részéről. A dackorszakban legyen a gyerek a középpontban, hogy az ő döntési joga megmaradjon és ne a te nehézségeidet vetítsd ki rá.

2. Mit tegyek, ha a 3 éves gyerekem hisztizik?

Ha a 3 éves gyermek hisztizik, először is próbáljuk megnyugtatni őt, és biztosítsuk számára a biztonságos környezetet. Kommunikáljunk vele megértéssel, és próbáljuk kideríteni az okokat, amiért hisztizik. Semmiképp ne értékeld le a viselkedése miatt és ne ezt emeld ki. Ez nem jellemvonás, hanem reakció. Ennek egyébként 8-9 oka lehet, amit a Hisztifaktor kurzusban meg is tanítok.

3. Hogyan kezeljem, ha hidegzuhanyként ér a hiszti?

Amikor a hiszti hirtelen ér – általában a legkellemetlenebb helyen – , maradjunk nyugodtak és higgadtak. Próbáljuk megérteni a gyermekünk érzéseit és szükségleteit. Ne hagyjuk, hogy a hiszti hatással legyen a saját reakcióinkra, és próbáljunk támogatóan reagálni. Mindig nyugtázd, hogy “Megértelek” és adj olyan feladatot neki, amitől jobb kedve lehet és mégis bizalmat emel irányodba, hiszen nem minősíted, hanem feladatot adsz neki. Ezt a következő kérdésnél részletezem.

4. Miért hisztizik a gyerekem a közösségben vagy boltban?

A gyerekek hisztihez vezető okai változhatnak, de közösségi helyeken gyakran a túlterheltség, a feszültség vagy az unalom lehet a kiváltó ok. Próbáljunk előre felkészülni, hozzunk magunkkal szórakoztató elfoglaltságokat, és teremtsünk kiszámítható környezetet vagy vond be a közös vásárlásba, hogy felelősséget vállaljon, hiszen így nem fog unatkozni. Pl a bolti hisztinél: ” Megértelek, hogy csokit szeretnél. Gyere, tegyünk a zacskóba 5 almát, én fogom a zacskót, te tedd bele a gyümölcsöt és hangosan számoljuk” Hangosan és erőteljesen add a tudtára, hogy büszke vagy rá, amiért megoldotta a feladatot. A csoki kérdése pedig rád van bízva, hogy jutalomként a segítségért, mit kap. 🙂 De soha ne hagyd ki a cserét, vagyis a helyes adok-kapok viszonyt.

5. Mikor kell komolyan venni a hisztit?

A hisztit mindig vedd komolyan, mert ha az rendszeresen és súlyosan jelentkezik, vagy ha agressziót vagy önkárosítást is magában foglal, érdemes többet tanulnod erről a témáról, hogy teljes megértésed legyen arról, hogy mi történik a gyerekeddel. A 9 részes Hisztifaktor minikurzus remek alapja ennek a fejlődésnek, hiszen minél később van kezelve, annál több vagy nagyobb nagyságrendű probléma kerülhet terítékre.

Oszd meg, ha tetszett:

Facebook
Pinterest

A gyerekek jók, csak ismerni kell őket!

Azt figyeltem meg, hogy az emberek hajlamosak azonnal jellemezni egy gyereket, ha ő nem fogad szót vagy nem tesz a felnőtt kedvére.

Könnyebb kisebbíteni őt, hiszen még úgyse tudja magát megvédeni és függ is a szülőtől…

Viszont tudod mi az ennél is egyszerűbb? 

Megtanulni a helyes kommunikációt és természeti törvényeket, amik az életet működtetik.

Tanulj te is velem, hogy a gyerekek megbecsült személyként jobb jövőt teremtsenek! 

BESZÉDES HENRIETTA
Gyereknevelési specialista, Boldog Gyerek Alapító

Kövess a közösségi médián

Olvass bele