Webinár felvétel - jan. 28-ig elérhető

Nap
Óra
Perc
Mp

Három technika, amivel javíthatod a kommunikációt a gyerekeddel

Amikor a szülők és a gyerekek közötti kommunikációról beszélünk, sokan automatikusan a hétköznapi, rutin jellegű beszélgetésekre gondolnak, mint például az iskolai teendők, a barátok, vagy a hobbik.

Azonban az igazán mély és tartalmas kapcsolat kialakítása a kettőjük között sokkal több, mint a mindennapi csevegés. A valódi érzelmi kapcsolat és a kölcsönös tisztelet megteremtése érdekében kulcsfontosságú a hatékony kommunikációs technikák alkalmazása.

Ebben a cikkben három olyan módszert mutatok be, amelyekkel javíthatod és mélyítheted a gyermekeddel való kapcsolatot.

1. Nyugtázd le a gyermeked mondanivalóját

Gyakran előfordul, hogy egy szülő, noha hallja, amit a gyermeke mond, valójában nem figyel rá. Sokszor azért, mert azonnal reagálni akar, megoldani a problémát, vagy éppen véleményét osztaná meg. De mit is jelent valójában a “nyugtázás”?

Nyugtázni annyit jelent, mint elismerni és jelezni a gyermeked felé, hogy megértetted és felfogtad, amit mondott. Nem jelenti azt, hogy egyetértesz vele, csupán azt, hogy meghallottad és elismerted a mondanivalóját. Például: “Értem, amit mondasz. Teljesen világos.” Egy ilyen egyszerű válasz nagyobb nyugalmat és biztonságérzetet ad a gyermekednek, és megnyitja az ajtót a további pozitív jellegű beszélgetéshez.

2. Hagyd meg neki a kommunikációs szabadságot

Minden gyermek más és más. Míg egyikük nyitott és közlékeny, a másik csendesebb és zárkózottabb lehet. Fontos, hogy tiszteletben tartsuk a gyermekünk egyéniségét és kommunikációs stílusát.

Ne erőltessük rá a kommunikációt. Ha érzi, hogy nem muszáj beszélnie, ha nem akar, hajlamosabb lesz megnyílni, amikor arra késznek érzi magát. A legfontosabb, hogy a gyermeked tudja: mindig ott vagy számára, amikor beszélni akar.

3. Erősítsd a közöttetek levő szimpátiát

Az egyik legjobb módja annak, hogy megerősítsd a gyermekeddel a kapcsolatot az, ha olyan témákról beszélgettek, amelyek őt is érdekelnek. Tudnod kell, mi foglalkoztatja, mi az, ami lelkesíti, és mi az, amihez szenvedélyesen viszonyul.

Ez nem csak azt jelenti, hogy ismered a kedvenc filmjét vagy zenéjét, hanem azt is, hogy ténylegesen érdeklődsz afelől, amit csinál, és amiről beszél. Az érdeklődés és a támogatás hosszú távon segít abban, hogy a gyermeked biztonságban érezze magát a közeledben, és szívesen osztja meg veled a gondolatait és érzéseit.

Összefoglaló gondolataim

A gyermekeddel való kommunikáció javítása nem egyszerű feladat, de a fent említett három technika segítségével lényegesen erősítheted a közöttetek levő kapcsolatot. Ne feledd, hogy a cél az, hogy a gyermeked azt érezze, hogy mellette állsz, és nem az ellensége vagy.

Ha hasznosnak találtad ezt a cikket, kövess engem további ésszerű gyereknevelési tanácsokért, és ne felejtsd el elmenteni magadnak későbbre is.

Jó kommunikációt és boldog pillanatokat kívánok a gyermekeddel! 🙂

Oszd meg, ha tetszett:

Facebook
Pinterest

A gyerekek jók, csak ismerni kell őket!

Azt figyeltem meg, hogy az emberek hajlamosak azonnal jellemezni egy gyereket, ha ő nem fogad szót vagy nem tesz a felnőtt kedvére.

Könnyebb kisebbíteni őt, hiszen még úgyse tudja magát megvédeni és függ is a szülőtől…

Viszont tudod mi az ennél is egyszerűbb? 

Megtanulni a helyes kommunikációt és természeti törvényeket, amik az életet működtetik.

Tanulj te is velem, hogy a gyerekek megbecsült személyként jobb jövőt teremtsenek! 

BESZÉDES HENRIETTA
Gyereknevelési specialista, Boldog Gyerek Alapító

Kövess a közösségi médián

Olvass bele