Ezt megfigyeled, mielőtt hisztisnek nevezed a gyermeked?

Hiszti 2 oka

Ha ezt megfigyeled, megelőzheted!

A legtöbb kérdés a hiszti kezelésével kapcsolatban érkezik hozzám, ezért döntöttem úgy, hogy elárulok 2 titkot a megelőzéséről.

Összesen egyébként kb. 8-9 dolog tud történni a gyerekkel, ami miatt hisztizhet (és itt nem a történésre gondolok, hanem a működésére). Az összeset a “Hiszti vagy reakció?” című videómból tudod megtanulni itt.

1. Nem érti!

Az egyik hiba, amikor csak mondjuk a magunkét, de nem figyelünk arra, hogy értse is a másik fél, amit ki akarunk fejezni. 

Nézzük, mit jelent az a szó, hogy kommunikáció? 

A másik fél ez esetben a gyerekünk, aki tény, hogy nagyon értelmes lény és csak testileg kicsi, mégis törekednünk kell arra, hogy teljes megértéssel legyen felénk, mert akkor tud teljesíteni kéréseket. Hiszen ha nem érti mit várnak el tőle, erősen lenyomjuk őt érzelmileg, hiszen sorozatos csalódásokat él át, amiért elvárnak tőle, de nem tudja teljesíteni. 

Egyik alkalommal fültanúja voltam egy játszótéri vitának, ami egy kisgyerek és az anyukája között zajlott. A gyerek ordítva sírt, ellenkezett, az anyuka pedig azt üvöltötte neki: “Azonnal számolj el magadban 10-ig és hagyd abba!” 

Kérdés: Vajon egy másfél, maximum két éves gyerek érti-e annak az értelmét, miért kérnek tőle olyat, hogy matek órát tartsanak és számoljanak, amikor élete legnagyobb fájdalmát éli meg – pici túlzással? 

Az átvitt értelmű kifejezés ilyenkor nem segít, hiszen nem egyenesen, érthetően kértek tőle. Ráadásul a “nyugodj meg, attól majd megnyugszol” effektus nem nyugtatott meg egyetlen egy emberi lényt sem. 🙂 

Ugyanilyen eset az is, amikor türelemre intünk egy gyereket vagy épp előzékenységre. A felnőttek 60%-a sem tudja, mit jelent az a szó pontosan, hogy előzékeny, vagy a gyakorlatban marad el a türelem alkalmazása. Hogy várhatunk el valakitől olyat, amire nem képes, mert nem érti vagy nem tapasztalja meg a családjában? 

Figyelj arra, hogy olyat kérj a gyerektől, amire képes és amit ért, vagy ha azt látod, hogy nem teljesíti, menj oda és mutasd meg neki, magyarázd el és akár játszd el neki, amit szerettél volna elérni nála. 

A teljes megértés eredményre visz és elkerüli a hisztis reakciót és dühöt, amit a zűrzavar okozott a nem teljes megértés miatt! 

2. Nem egyezik a cél!

 

Te már indulnál, ő még mesét nézne. Te már aludnál, ő még ugrál az ágyon. Te már mennél haza, ő még csúszdázna. Ismerős, igaz? 

Ilyenkor a legcélravezetőbb – stílusosan -, ha egyeztetjük azt, ki mit szeretne és megtaláljuk a módját annak, hogy senkinek ne kelljen lemondani a saját céljáról. Egyezzünk meg és tekintsünk rá egyenrangú félként, akinek nem kell feladnia az ötleteit, maximum máskorra időzíteni, máshol és más helyzetben megvalósítani.

A gyerek másként gondolja, más a nézőpontja. Ehhez óriási szülői türelem kell és sokkal inkább az, hogy az ego teljesen eltűnjön a nevelésből, hiszen így engedjük meg azt a gyereknek, hogy ő is gondolhasson önállóan bármit. És itt most ne gondolj bele többet, kérlek! Nincs veszély, nincs körülmény, ami káros, csak az, hogy a gyermek egy különálló egyén, saját elképzeléssel, amit ha elnyom a szülő, a gyerekből nem lehet önállóan gondolkodó, saját véleménnyel rendelkező felnőtt. Az pedig nagyon nem jó a társadalomnak, igaz? 

A hiszti nem egy tulajdonság, nem egy jellemvonás, ami valakire igaz, valakire nem. A hiszti egy olyan reakció, amikor jelez a személy vagy a gyerek, hogy a lénye akar valamit, ami akadályba ütközik, és nincs még más eszköze eredményre jutni. Sajnos legtöbbször ezt az akadályt a szülő teszi oda. 

Segíts neki és ne rakd őt körbe falakkal, hiszen a szülő igazi feladata szárnyakat adni és nem levágni azokat! És hogy akkor mégis hogyan lesz szabálykövető? Ezt egy következő cikkben elmondom. 

Oszd meg, ha tetszett:

Facebook
Pinterest

A gyerekek jók, csak ismerni kell őket!

Azt figyeltem meg, hogy az emberek hajlamosak azonnal jellemezni egy gyereket, ha ő nem fogad szót vagy nem tesz a felnőtt kedvére.

Könnyebb kisebbíteni a gyereket, mint megtanulni a helyes kommunikációt és természeti törvényeket, amik az életet működtetik.

Ennek véget vetek! Tanulj te is velem, hogy a gyerekek megbecsült személyként jobb jövőt teremtsenek! 

BESZÉDES HENRIETTA
Gyereknevelési specialista

Boldog Gyerek Alapító

Ajánlat vége: 2023. Dec. 12.

Címkék

Kövess a közösségi médián

Olvass bele

Még több cikkem, amit ajánlok Neked