Mi köze a gyerekeknek a hangyákhoz?

Azt érezheted, láb alatt van, vagy semmiről nem akar lemaradni, pedig úgy viselkednek sokszor, mint a hangyák...

A gyerek lételeme segíteni, legjobb tudása szerint hozzáadni a dolgok működéséhez. Mivel az ember alapvetően jó és teremteni szeret, nem pedig rombolni, ezért ösztönösen ki akarja venni a részét a dolgok jó alakulásából. 

De mi az a 3 pont, ami pontosan van e mögött a cselekvés mögött? 

1. Etikai kérdés, hogy nem akar adós maradni. 

Pontosan meg tudja figyelni, mennyi mindent adsz, illetve adtok a számára. Minden erőforrást felhasználtok, hogy ő boldoguljon. Ruhák, étel, ház, játékok, programok. Ezt pedig nem akarja annyiban hagyni, hogy ő ne akarna örömet okozni. Ebben nem javaslom, hogy megállítsd, ugyanis komoly gondokat okozhat a felelősségvállalás terén. 

A kérdés itt inkább az, hogy észreveszi-e a szülő, hogy mi az a cselekvés, amivel a gyerek hozzá akar járulni. Ehhez kell komolyabb képzés a szülőségről, amit a Boldog Gyerek Power tagsági könyvtárban meg is kapnak tőlem a szülők. 

2. Felelősséget akar vállalni

Minél nagyobb felelősséget adnak a gyereknek, annál könnyebb vele együttműködni és megállapodni. De fontos szabály: 

Annyi feladatot adj a gyereknek, amennyire képes, de…

Ne a “nagykönyv” szerint figyeld, mit tud vagy mit nem. Egyáltalán ne is arra tegyél fókuszt, miben van lemaradva, ugyanis a gyerekek tehetséges, jó képességű lények, akik akkor húzzák csak be a féket, ha kisebbítik a képességüket. 

 

3. Örömet akar okozni!

Az egyén alapvetően jó, csak maximum a környezete teszi mássá. Vagyis lehet, hogy korábban tapasztaltál olyat, hogy egy felnőtt vagy épp kisgyerek agresszív volt, megbántott vagy rosszat tett, de ne általánosíts! Azt figyeld meg, ami előtted van és ha a gyermeked fel akar vidítani, akkor engedd neki, ne tegyél mögé más gondolatot, hogy mit akarhat elérni vagy csak azért teszi, hogy megkapja a csokit a boltban. 

Hidd el, hogy ő is jó! 

Ezért a fenti három pontért képes olyan szorgalmas lenni, mint bármelyik hangya, ami nagy erőkkel dolgozik azon, hogy elemózsiát vigyen a társaknak vagy hasznos része legyen a hangyabolynak. Nem érdekli, hogy kicsi, vagy bármikor eltaposhatják, dolgozik és cselekszik. 

Minden gyerek pont ilyen buzgósággal van megáldva, ami csak hozzátesz a mostani és a felnőtt életéhez is, feltéve, ha engeded neki. 

Ha pedig meg is akarsz bizonyosodni erről vagy még részletesebben akarod tudni, hogyan működik a gyermeked, kattints ide és csatlakozz most a Boldog Gyerek Power könyvtárba, mielőtt magasabb havi díjon tudsz csatlakozni. 

 

Barátsággal: Beszédes Henrietta

 

Oszd meg, ha tetszett:

Facebook
Pinterest

A gyerekek jók, csak ismerni kell őket!

Azt figyeltem meg, hogy az emberek hajlamosak azonnal jellemezni egy gyereket, ha ő nem fogad szót vagy nem tesz a felnőtt kedvére.

Könnyebb kisebbíteni a gyereket, mint megtanulni a helyes kommunikációt és természeti törvényeket, amik az életet működtetik.

Ennek véget vetek! Tanulj te is velem, hogy a gyerekek megbecsült személyként jobb jövőt teremtsenek! 

BESZÉDES HENRIETTA
Gyereknevelési specialista

Boldog Gyerek Alapító

Ajánlat vége: 2023. Dec. 12.

Címkék

Kövess a közösségi médián

Olvass bele

Még több cikkem, amit ajánlok Neked