Webinár felvétel - jan. 28-ig elérhető

Nap
Óra
Perc
Mp

Mit tegyünk a gyerek zsarolása helyett?

Sokszor érezhetjük úgy, hogy a zsarolás az egyetlen megoldás, hogy elérjük náluk azt, amit szeretnénk. Azonban zsarolás helyett vannak más lehetőségek is.

Megosztok veled két olyan megoldást is, amelyek a gyereknevelés során sokkal hatékonyabbnak bizonyulnak.

1. Megértés és célok kitűzése:

Minden cselekedetnek oka van. Ha egy gyermek nem akar elhagyni egy játszóteret vagy nem szeretne kijönni a fürdőkádból, annak oka van. Ahelyett, hogy erővel vagy zsarolással próbálnánk rávenni, sokkal eredményesebb, ha megpróbáljuk megérteni a gyermek érzelmeit és indítékait.

Vegyünk egy felnőtt példát: Miért állnak meg az emberek a piros lámpánál? Mert nem szeretnének balesetet okozni, másokat nem szeretnének veszélyeztetni, és persze azért is, mert el szeretnének jutni a munkahelyükre. Nem azért tartják be a szabályokat, mert félnének a büntetéstől, hanem mert megértették a céljukat.

Ez ugyanígy működik a gyerekeknél is. Ha a gyerek érti, miért fontos egy adott tevékenység vagy viselkedés, sokkal hajlamosabb lesz megtenni. Tehát a kulcs az, hogy közösen alakítsuk ki és értsük meg a célokat.

2. Jóvátétel lehetősége:

Minden gyerek hibázhat, és nem minden döntésük a legjobb.

Ahelyett, hogy büntetést alkalmaznánk, adjuk meg nekik az esélyt a jóvátételre.

Például, ha egy gyerek megüt egy másikat, ne mondjuk azt, hogy “nem kapsz játékot”, hanem kérjük meg őt, hogy találja ki, hogyan teheti jóvá a tettét. Ez fejleszti a felelősségtudatot és az önkritikai képességet.

A jóvátétel lehetőségének adása azonban nem jelenti azt, hogy a gyereknek mindig igaza van, vagy hogy ne legyenek következmények. Inkább arra buzdítjuk őket, hogy tanuljanak a hibáikból és tegyenek lépéseket azok kijavítására.

Összefoglalva, a gyereknevelés során fontos, hogy empatikusak legyünk, és olyan környezetet teremtsünk, ahol a gyerekek megérthetik és elfogadják a döntéseik következményeit. A zsarolás helyett keressünk alternatívákat, és engedjük meg a gyerekeknek, hogy tanuljanak és fejlődjenek.

Ha van olyan helyzet a családban, ahol úgy érzed, hogy a jóvátétel lehetősége működhetne, oszd meg velünk!

Mindig keresünk új ötleteket és módszereket, hogy segítsünk a családoknak a mindennapi kihívások kezelésében.

Kövess további tippekért és tanácsokért a gyereknevelés terén.

Oszd meg, ha tetszett:

Facebook
Pinterest

A gyerekek jók, csak ismerni kell őket!

Azt figyeltem meg, hogy az emberek hajlamosak azonnal jellemezni egy gyereket, ha ő nem fogad szót vagy nem tesz a felnőtt kedvére.

Könnyebb kisebbíteni a gyereket, mint megtanulni a helyes kommunikációt és természeti törvényeket, amik az életet működtetik.

Ennek véget vetek! Tanulj te is velem, hogy a gyerekek megbecsült személyként jobb jövőt teremtsenek! 

BESZÉDES HENRIETTA
Gyereknevelési specialista

Boldog Gyerek Alapító

Címkék

Kövess a közösségi médián

Olvass bele