3 IGAZÁN eredményes módszer hiszti ellen

Mit nem adnál szülőként, ha nem attól kellene félned egy bolti bevásárlás előtt, hogy a gyerek vajon melyik sorban fogja hanyatt dobni magát, vagy melyik sorból pakol le mindent a földre, nem igaz?

Aztán ott vannak az otthoni teendők körüli csaták, mint fürdés, öltözés vagy időben elindulás. És akkor még nem beszéltünk a játszótérről való elindulásról.

De tényleg a dackorszak az okozója az egésznek?
Ennyi az egész, túl kell csak élni és mossuk kezeinket?

Most lerántom a leplet, hogy bizony nem elég elkönyvelni egy életkori sajátosságnak. Van ugyanis 8 olyan eszköz, amivel megelőzhető a hiszti. 

Ebből pedig most hármat el is árulok, hogy már a cikk olvasása után el tudd kezdeni gyakorolni.

Nem, ez nem az első pont a háromból, hanem egy alapvető hozzáállás, attitűd, Ami azt jelenti, hogy ha a dackorszakot elhiszed, a problémán marad a figyelmed. 

A dackorszak egy olyan megfogalmazása ennek az időszaknak, ami sokkal inkább a reakcióról, vagyis a problémáról lett elnevezve, nem pedig a gyerek ösztönös fejlődési szakaszáról, mint önállóságra való törekvés. 

1. Adj neki megértést és egyértelműen fogalmazz!

” Számolnod kellett volna azzal, hogy hideg lesz, miért nem vettél fel sapkát?” 

Ez nem egy tipikus nyári mondat, azonban a megfogalmazása annál inkább zavaros egy kisgyereknek. Mi az, hogy számolnom kellett volna? 1,2,3… ?? És akkor ebből hogy lesz felöltözés? 

A szülők többször nem egyértelműen fogalmaznak egy feladat elvégzése érdekében, de ha a gyerek nem csinálja meg, számon kérik, ami nem jogos. Viszont így nincs más esélye a gyereknek, mint hisztizni, hiszen olyat várnak tőle, amit nem értett meg. 

Adj megértést arra, hogy például, mit jelent az, hogy számolnod kell azzal. Tudod így kezdeni a mondatot:

 “A számolnod kellett volna azzal, azt jelenti, hogy ha tudod, hogy hideg van, kelleni fog a sapka. Így érted?” 

Mindig bizonyosodj meg róla, hogy érti-e és ne feltételezd, hanem kérdezz rá. 

“Érted?” vagy “Rendben van így neked?”

2. Alakíts ki egyetértéseket!

A szülő egy jó értékesítő kell, hogy legyen, még akkor is, ha távol áll tőle ez a szakma. El kell tudnod adni a gondolatot a gyereknek. 🙂  Minél több az egyetértés a gyerekkel, annál több nyert ügyed van. És a legjobb, hogy ez nem az a fajta nyert ügy, ami csak neked jó, hanem az, ami a gyereknek is.

Fontos megjegyezni, hogy nem kell abban kialakítani ezt, amilyen cselekvés következik. Például, ha a fürdés nagy mumus esténként és nagy könyörgések árán megy be a kádba, megelőzheti egy ilyen párbeszéd:

“Nagyon szép kék autót építettél LEGO-ból. Ugye szép szín a kék?”

Erre valószínű nagy bólogatásba kezd. Majd folytasd:

“És milyen nagy kerekei vannak. Gyorsabb így az autó, ha nagy a kereke?”

Erre ismét helyesel valamit a gyerek. Te pedig megkérdezed:

“Jól látom, hogy az autónak van vezetője is? De jó! Nagyon jól kitaláltad!”

Az egész párbeszéd kulcsa az olyan egyetértések kialakítása, amivel növekszik közöttetek a szimpátia és könnyebben hallgat rád. Hiszen olyan témáról beszéltek, amiben egyetértetek és jól esik neki, hogy érdeklődsz.

Biztosan te is érzékeled, hogy ez teljesen másként hat, mintha csak rárontanál LEGO-zás közben, hogy “Irány fürdeni!”

A másik kulcs a nyugtázás. Nem csak dícséret, hanem nyugtázás, mint az “értem” vagy “oké”. 
Ezzel eléred, hogy jelezd, tudomásul vetted, amit mondott és számít, amit válaszol, nem pedig csak alattomosan az a célod, hogy megtegye, amit akarsz.

3. Mindig legyen célja!

Nem olyan, amit te találsz ki…

Olyan célon engedd dolgozni, ami az övé. Tehát ha a játszótérről el akarod csábítani, hogy otthon macskát etettek, nem azért nem megy, mert nem működik a céladás, hanem mert nem az ő célja és nem érti, az neki miért jó. Főleg azért nem, mert ha valami kötelező feladatnak érzi, nem lesz figyelme a célon. 

Viszont, ha fagyizni invitálod, nagyobb az esély, hogy beadja a derekát, mert tapasztalta többször, milyen fagyizni és saját céljaként tekint rá. Bár a macska etetése is lehet a célja, de ott először megértést kell adnod neki. El kell mondanod, hogy milyen jó dolgot tesz a cicával, hogy segíti az életben maradását. 

De vigyázz! Ez sem működik hegyi beszédként. Vagyis csak darálni a mondandónkat soha nem vezet jóra, hiszen nagyobb az esély, hogy nem érti meg és egy erős ellenállásba kezd, ha úgy érzi, hogy “valamit nagyon nyomnak nekem”. 

Inkább kérdezz: “Mit tudsz a cicákról?” “Miket szeret enni?” “Inni adsz neki vagy enni, ha hazamegyünk?” 

Ezek a mondatok mind azt segítik, hogy közelebb kerüljetek egymáshoz, ne pedig taszítsd a gyereket. Kezdj el vele beszélgetni, ne csak beszélj!

Ahogy látjuk, a gyerek hisztije egy gyakori és kihívást jelentő része lehet a szülői szerepnek. Azonban a megértés, a kommunikáció, a célok segítenek a reakció kezelésében. Fontos, hogy türelmesek legyünk és ne essünk kétségbe, ha azonnal nem sikerül.

A tudatosság azt jelenti, van tudásod, amit használsz, de ezt először el kell sajátítani.

Minden gyerek más temperamentumú, de mindegyiknél külön-külön működnek ugyanazok a természeti törvények, csak maximum az idő mennyisége, ami változó lehet, hogy egy vagy két hétre van szükséged egy új  nevelési módszer bevezetéséhez.

A további  5 eszközt a hiszti ellen egy másik írásomban tanulhatod meg, javaslom, hogy kövesd az oldalam, hogy ne maradj le róla. 

Jó gyakorlást!

Oszd meg, ha tetszett:

Facebook
Pinterest

A gyerekek jók, csak ismerni kell őket!

Azt figyeltem meg, hogy az emberek hajlamosak azonnal jellemezni egy gyereket, ha ő nem fogad szót vagy nem tesz a felnőtt kedvére.

Könnyebb kisebbíteni a gyereket, mint megtanulni a helyes kommunikációt és természeti törvényeket, amik az életet működtetik.

Ennek véget vetek! Tanulj te is velem, hogy a gyerekek megbecsült személyként jobb jövőt teremtsenek! 

BESZÉDES HENRIETTA
Gyereknevelési specialista

Boldog Gyerek Alapító

Ajánlat vége: 2023. Dec. 12.

Címkék

Kövess a közösségi médián

Olvass bele

Még több cikkem, amit ajánlok Neked