Webinár felvétel - jan. 28-ig elérhető

Nap
Óra
Perc
Mp

Miért hisztizik valójában a gyereked? – A hiszti mélyebb megértése és kezelése

A gyermeknevelés olyan, mint egy hullámvasút: van, amikor az egekbe emelkedünk a büszkeségtől, és van, amikor a mélyponton érezzük magunkat, főként amikor a csemeténk hiszti közepén találja magát.

De vajon mi áll ennek a viselkedésnek a hátterében? Miben segíthetünk gyermekünknek?

A hiszti több, mint csak “rosszalkodás”

Képzeljük el a szituációt: a nappaliban éppen csend és nyugalom van, de amint a parkba lépünk, gyermekünk össze-vissza rohangál és hatalmas hisztit csap. Az ilyen esetekben szinte halljuk magunk körül a suttogó szülőket, akik elítélően néznek ránk.

De miért is történik ez?

A gyermekek, különösen a kisebbek, még nem rendelkeznek a felnőttekhez hasonló kommunikációs készségekkel. Az ő esetükben a hiszti gyakran egy mélyebb probléma, érzelem vagy szükséglet kifejezése.

Az alábbiakban három gyakori okot veszünk górcső alá:

  1. Zűrzavar és túlterheltség: Nem minden gyerek képes azonnal alkalmazkodni egy váratlan eseményhez, vagy nagy változáshoz. Egy költözés, az iskola megkezdése vagy egy új testvér érkezése komoly stresszt okozhat számára. Ezen pillanatokban a hiszti lehet az egyetlen módja annak, hogy kifejezze az érzéseit.
  2. Fizikai igények: Még egy felnőtt is ingerlékenyebbé válhat, ha éhes vagy fáradt. Gondoljunk csak bele, milyen lehet ez egy kisgyermek számára, aki még nem képes kontrollálni az érzéseit és reakcióit.
  3. Autonómia és függetlenség: A gyerekek a felnőtté válás útján folyamatosan keresik a határaikat. Ha úgy érzik, hogy túlzottan korlátozzák őket, természetes módon lázadnak fel.

Milyen hibákba eshetünk, amikor megpróbáljuk kezelni a hisztit?

A gyermek hiszti kezelése nem egyszerű feladat, és sajnálatos módon sokan olyan módszereket alkalmaznak, amelyek nemcsak hatástalanok, de a gyermek számára is károsak lehetnek. Nézzük meg ezeket a téves megközelítéseket részletesebben:

1️⃣ Ijesztgetés: “Hagyd abba, mert elvisz a krampusz.” Az ilyen fenyegető mondatokkal a gyermeket csak még inkább zavarba hozzuk. A félelem nem építő jellegű érzelem, és gyakran csak további problémákat okoz. Hosszú távon a gyermek nem tanulja meg megfelelően kezelni az érzelmeit, hanem inkább elnyomja azokat.

2️⃣ Büntetés és megvonás: Ha a gyermek nem kap meg valamit, elveszik a játékát, vagy külön ültetik a csoporttól, az nem tanítja meg őt a helyes viselkedésre. Inkább arra ösztönzi, hogy a következő alkalommal még erőteljesebben próbálja meg kifejezni magát.

3️⃣ Elkülönítés: A szobába küldés vagy az elzárás a gyermek számára azt az üzenetet közvetíti, hogy az érzelmei nem elfogadhatók, és egyedül kell megbirkóznia velük.

Ha a gyereket szobába küldik, a kommunikáció hiánya miatt sokszor magától nem tudja megérteni, mit várnak el tőle vagy mi a megoldás a helyzetre. A kommunikáció megszakítása a gyerekkel sokszor nagyobb károkat okoz, mint gondolnánk. Viszont egy szobába küldéssel teljesen elvehetjük a gyerek kedvét a beszédtől, mert eltávolodik tőlünk érzelmileg.

4️⃣ Fizikai büntetés: A kézre csapás vagy más fizikai büntetés nemcsak fájdalmat okoz, hanem megmutatja a gyermeknek, hogy az erőszak elfogadható konfliktuskezelési módszer. Ez a tanulság hosszú távon káros hatással lehet rá.

5️⃣ Kommunikáció megvonása: Ha nem szólunk a gyerekhez, amíg abba nem hagyja a hisztit, akkor azt az üzenetet közvetítjük, hogy csak akkor érdemes vele foglalkozni, ha “jól” viselkedik. Az ilyen módszerekkel nem tanítjuk meg a gyermeket az érzelmek megfelelő kifejezésére.

6️⃣ Segítség megvonása: Ha azt mondjuk, hogy a gyermek “nem érdemli meg” a támogatást a hiszti miatt, akkor azzal csak tovább erősítjük az érzelmi távolságot közöttünk és a gyermek között.

A fent említett módszerek alkalmazása nemcsak tovább fokozza a gyermek érzelmi és zavart állapotát, hanem akadályozza a pozitív viselkedési minták kialakítását is.

Ahelyett, hogy ezeket a módszereket alkalmazzuk, célszerűbb megpróbálni megérteni a gyermek érzelmeit és együttműködve megoldást keresni a problémára.

Hogyan közelítsünk a hisztihez?

Annak érdekében, hogy hatékonyabban kezeljük a hisztis helyzeteket, érdemes a következő stratégiákat szem előtt tartani:

1️⃣ Legyél a pártján! Az első és legfontosabb lépés, hogy próbáljuk megérteni gyermekünk érzéseit. Az empátia nem csak közelebb hoz minket hozzájuk, hanem segít abban is, hogy ők is megértsék magukat.

2️⃣ Őrizd meg a türelmed! Gyakran a hiszti hátterében félelem vagy bizonytalanság áll. Ebben a helyzetben a legjobb dolog, amit tehetünk, hogy megnyugtató és stabil környezetet biztosítunk számukra.

3️⃣ Adj esélyt megoldani a helyzetet együtt! Ha a gyermek érzi, hogy bevonjuk a probléma megoldásába, kevésbé érzi magát elveszettnek vagy egyedül hagyottnak.

Ezalatt azt értem, hogy ha minél hamarabb, tehát már kisgyermek korában elkezdjük bevonni őt a helyzetek kezelésébe, akkor később képes lesz önmagától a problémákat megoldani, így kevésbé érzi majd magát elveszettnek vagy egyedül hagyottnak. Fontos kiemelnem, hogy látnia kell, hogy a szülőkkel együtt oldják meg a problémákat, ezzel lát egy nagyon jó példát és növeli az önbizalmát is.

4️⃣ Értékeljük az ő nézőpontját! A hiszti nem személyes támadás ellenünk. Gyermekünk egyszerűen a maga módján próbálja kifejezni magát.

5️⃣ Teremtsünk döntési lehetőségeket! Adjunk nekik választási lehetőséget a mindennapi döntésekben. Például: “Piros vagy kék pólót szeretnél ma felvenni?” És ne aggódj a szabályok betartásán, ha döntési jogot kap, nem él vissza vele a gyerek, ha ezt helyesen csinálod.

A hiszti nem egyszerűen “rosszalkodás”, hanem a gyermeki lélek kifejeződése. Ahelyett, hogy elutasítanánk vagy büntetnénk érte őket, közelítsünk hozzájuk megértéssel és támogatással.

Végül is, minden szülő célja az, hogy boldog és kiegyensúlyozott gyermeket neveljen.

Oszd meg, ha tetszett:

Facebook
Pinterest

A gyerekek jók, csak ismerni kell őket!

Azt figyeltem meg, hogy az emberek hajlamosak azonnal jellemezni egy gyereket, ha ő nem fogad szót vagy nem tesz a felnőtt kedvére.

Könnyebb kisebbíteni őt, hiszen még úgyse tudja magát megvédeni és függ is a szülőtől…

Viszont tudod mi az ennél is egyszerűbb? 

Megtanulni a helyes kommunikációt és természeti törvényeket, amik az életet működtetik.

Tanulj te is velem, hogy a gyerekek megbecsült személyként jobb jövőt teremtsenek! 

BESZÉDES HENRIETTA
Gyereknevelési specialista, Boldog Gyerek Alapító

Kövess a közösségi médián

Olvass bele