Webinár felvétel - jan. 28-ig elérhető

Nap
Óra
Perc
Mp

Zsarolás helyett, használj ütős példamondatokat!

Ha voltál már olyan helyzetben, hogy azonnali engedelmességet vártál volna el a gyerektől, ezért zsaroláshoz folyamodtál, akkor ezt olvasd végig.

Hogy is hangzik egy zsarolás?

„Pakolsz össze most azonnal, különben nem jöhetsz velem a boltba!”

„Ha nem alszol délben, akkor nem megyünk a játszótérre!”

Ismerős?

A gond ezzel az, hogy nagyon becsapós módszer a zsarolás.

Ha beválik, az nem azért van, mert megértése lett a gyereknek, hanem a félelem irányítsa ilyen helyzetben.

Azok, akik ezt a módszert alkalmazzák, gyakran a gyors eredményeket keresik. Hiszen hát sokkal egyszerűbb fenyegetni azzal, hogy elvehetünk valamit, mint magyarázni és türelmesen várni. De ez a stratégia nemcsak rövid távú, hanem káros is.

Ha a pároddal összerakod a kezedet és ugyanolyan erővel kezded el nyomni a másikat, azonnal érzed, hogy ugyanolyan erővel nyom vissza. Ugyanez a folyamat történik, amikor erőszakosan próbáljuk rávenni őket valamire. Ezzel csak hatás – ellenhatást váltunk ki. Ha erővel próbálkozunk, a gyerek vissza fogja lökni, védekezni fog.

És mi a veszélye?

A veszély az, hogy a gyerek azt fogja hinni, hogy a zsarolás és az erőszak elfogadott eszközök a kommunikációban. Nem akarjuk ezt a mintát beépíteni, ugye?

De ha ez nem elég, gondoljunk bele abba is: amikor erővel vagy zsarolással cselekszünk, a gyerekben veszteség érzése alakul ki. Hiszen az a szülő, aki mindent megad neki – ruhát, élelmet, oktatást és szeretetet – most hirtelen valamit elvesz tőle. Ezzel a gyerek azt érzi, hogy a szeretet és a támogatás feltételekhez kötött.

Szóval hogyan cseréljük le a zsarolást?

Ehelyett, ösztönözzük őket! “Ugye, menjünk délután a játszótérre, gyere, pihenjünk egyet.” Vagy: “Ha aludtunk, akkor eldöntheted, hogy délután fagyizni menjünk el vagy a játszótérre.” Az ösztönzés pozitív erő. Lássuk meg a különbséget!

Összefoglalva, a zsarolás helyett válasszuk az ösztönzést, a pozitív visszajelzést és a türelmet. A gyereknevelés nem egy rózsaszín felhő, és nem is könnyű, de ha az alapok helyén vannak, a nehézségek könnyebben áthidalhatók.

És ne feledjük, a gyerekek a tetteinket követik, nem a szavainkat.

Neked hogyan sikerül alkalmaznod az ösztönzést a mindennapokban?

Oszd meg, ha tetszett:

Facebook
Pinterest

A gyerekek jók, csak ismerni kell őket!

Azt figyeltem meg, hogy az emberek hajlamosak azonnal jellemezni egy gyereket, ha ő nem fogad szót vagy nem tesz a felnőtt kedvére.

Könnyebb kisebbíteni a gyereket, mint megtanulni a helyes kommunikációt és természeti törvényeket, amik az életet működtetik.

Ennek véget vetek! Tanulj te is velem, hogy a gyerekek megbecsült személyként jobb jövőt teremtsenek! 

BESZÉDES HENRIETTA
Gyereknevelési specialista

Boldog Gyerek Alapító

Címkék

Kövess a közösségi médián

Olvass bele