Webinár felvétel - jan. 28-ig elérhető

Nap
Óra
Perc
Mp

A hiszti mögötti okok: Gyereknevelési tanácsok egy specialista tollából

A gyerekek hisztije nem csupán egy idegesítő pillanat a szülők számára, hanem valós érzelmek és szükségletek kifejezése a gyerekek részéről. De mi állhat a háttérben, és hogyan kezeljük hatékonyan ezeket a helyzeteket?

Kezdjük az alapoknál:
A gyerekek nem azért hisztiznek, mert élvezik ezt az állapotot, vagy mert bosszantani akarják szüleiket. Sokkal mélyebb, és gyakran komplex okai vannak. Egy gyereknevelési specialista szemével vizsgálva három fő okot különböztetünk meg.

1. Fizikai okok:

Ez a legkézenfekvőbb, és gyakran a legegyszerűbben orvosolható ok. Ha egy gyerek éhes, álmos, szomjas vagy fáradt, könnyen hisztihez vezethet. Gondoljunk csak bele, milyen érzékenyek vagyunk mi, felnőttek is, ha nem aludtunk eleget, vagy ha éhesek vagyunk.

Ezen a ponton a szülőknek proaktívnak kell lenniük. Ne várjuk meg, amíg a gyerek teljesen kimerül, és ne vállaljunk olyan programot, ami túlságosan megterhelő lehet számukra.

2. Lelki okok:

Az érzelmi okok sokszor kevésbé nyilvánvalóak, és nagyobb beleérző képességet igényelnek a szülő részéről. Ha a gyerek fél valamitől, vagy éppen nincs egyetértés köztetek, az is könnyen hisztihez vezethet.

A gyerekeknek még nincs meg az a verbális készségük és érzelmi intelligenciájuk, mint a felnőtteknek, így sokszor nem tudják megfogalmazni, mi zavarja őket.

3. Szellemi okok és kommunikációs problémák:

A gyerekek értelmi fejlődése során rendkívül gyorsan tanulnak és formálódnak. Ha nem értenek meg valamit, vagy úgy érzik, nem veszik őket komolyan, az is konfliktushoz vezethet.

Ugyanígy, ha rosszul kommunikálunk velük, vagy túl magasak az elvárásaink velük szemben, az szintén hisztikus reakciókat válthat ki.

Ezért kifejezetten fontos, hogy a szülők tanulják meg értelmezni és megérteni a gyerekek viselkedésének hátterét. A legtöbb hiszti mögött áll valamilyen igény vagy érzés, amelyet figyelembe kell venni.

Ebben a folyamatban az empátia a kulcs. Értsük meg és fogadjuk el a gyerek érzelmeit.

Például, ha egy gyerek fél az iskolától, ne mondjuk azt, hogy “nincs miért félni”, hanem kérdezzük meg, hogy “mi az, ami feszélyez téged az iskolával kapcsolatban?”.

A kölcsönös tisztelet és a kommunikáció fejlesztése, közös célok megállapításához vezet, ami mélyíti a szülő-gyerek kapcsolatot. A hisztik elkerülése mellett ez segít a gyerekeknek abban is, hogy érzelmi intelligenciájukat és problémamegoldó képességüket fejlesszék.

“Így maradj türelmes szülő!” hanganyagban részletesen tanítok erről a témáról.

Összefoglalva:
A hisztik nem elkerülhetetlenek, de azoknak a gyakorisága és intenzitása csökkenthető a megfelelő előkészülettel, figyelemmel és kommunikációval.

Tanuljuk meg látni és érteni a gyerekek igényeit, és dolgozzunk azon, hogy biztonságos, támogató környezetet biztosítsunk számukra. Ezzel nem csak a hiszti csökken, hanem mély és értékes kapcsolatot építhetünk gyermekünkkel.

Oszd meg, ha tetszett:

Facebook
Pinterest

A gyerekek jók, csak ismerni kell őket!

Azt figyeltem meg, hogy az emberek hajlamosak azonnal jellemezni egy gyereket, ha ő nem fogad szót vagy nem tesz a felnőtt kedvére.

Könnyebb kisebbíteni a gyereket, mint megtanulni a helyes kommunikációt és természeti törvényeket, amik az életet működtetik.

Ennek véget vetek! Tanulj te is velem, hogy a gyerekek megbecsült személyként jobb jövőt teremtsenek! 

BESZÉDES HENRIETTA
Gyereknevelési specialista

Boldog Gyerek Alapító

Címkék

Kövess a közösségi médián

Olvass bele